Preskočiť na obsah
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

TOP prehliadané akcie podľa analytikov XTB

PR článok XTB. Súčasná situácia na akciových trhoch je veľmi rozporuplná. Na jednej strane tu máme veľké technologické spoločnosti, ktoré raketovo rastú vďaka popularite sektoru umelej inteligencie. Na druhej strane ale veľká časť firiem, ktoré sa neboli schopné zviesť na vlne AI, stále krváca kvôli súčasnej makroekonomickej situácii a geopolitickým problémom. Tento čas tak bezpochyby […]
Menej ako 1 min. min.

PR článok XTB. Súčasná situácia na akciových trhoch je veľmi rozporuplná. Na jednej strane tu máme veľké technologické spoločnosti, ktoré raketovo rastú vďaka popularite sektoru umelej inteligencie. Na druhej strane ale veľká časť firiem, ktoré sa neboli schopné zviesť na vlne AI, stále krváca kvôli súčasnej makroekonomickej situácii a geopolitickým problémom. Tento čas tak bezpochyby ponúka mnoho zaujímavých príležitostí, ale aj rizík. Niektoré veľké firmy môžu byť už príliš drahé a mnoho menších firiem je lacných z dobrého dôvodu – sú však medzi nimi skryté aj podhodnotené príležitosti? Spýtali sme sa analytikov XTB, ktoré akciové tituly sú podľa ich názoru aktuálne prehliadané, avšak pozornosť investorov si zaslúžia.

Marek Nemky, analytik slovenskej pobočky XTB

Nike (NKE)

Spoločnosť Nike prechádza v poslednej dobe ťažkým obdobím. Jej snaha zamerať sa prostredníctvom vlastného internetového obchodu nepriniesla očakávané ovocie a odklon od veľkoobchodného predaja sa následne neoplatil ani pri oživení po recesii, pretože sa zákazníci vrátili do kamenných obchodov. Ohľadom značky tiež panuje pesimizmus, pretože nové značky ako Hoka, On alebo zavedené značky, ako New Balance, sa rýchlo chopili príležitosti oslabeného vedúceho postavenia firmy Nike na trhu a podarilo sa im ukrojiť si určitý podiel na trhu s bežeckou, ale aj lifestylovou obuvou.

Moja hypotéza však znie, že investori sú príliš pesimistickí, pokiaľ ide o budúce vyhliadky. Vedenie spoločnosť si je vedomé svojich chýb, plánuje reinvestovať do inovácií a obnoviť veľkoobchodný predaj. Koniec koncov, keď sa pozrieme na nedávne výsledky, bol to veľkoobchodný predaj, ktorý medziročne vzrástol o 5 %, a naopak priamy predaj výrazne zaostal. Takže kúpiť dlhoročného lídra na trhu s obuvou za dvadsaťnásobok zisku s vyhliadkou na opätovné oživenie spoločnosti sa mi javí ako celkom zaujímavá investícia.

Akcie Nike. Zdroj: xStation

Stellantis (STLA)

Automobilová divízia spoločnosti Stellantis, ktorá vlastní značky ako Jeep, Fiat, Alfa Romeo a Maserati, je jednou z firiem s najvyššími maržami v segmente a zároveň spoločnosťou s najnižším zadlžením a silnou rozvahou. Výhľad na najbližších niekoľko rokov síce nie je úplne pozitívny, pretože automobilový priemysel má v súčasnej dobe problémy kvôli nástupu elektromobilov, ale aj napriek negatívnemu výhľadu má spoločnosť hodnotu 30 miliárd dolárov s očakávaným čistým ziskom v budúcom roku okolo 15 miliárd dolárov a voľným peňažným tokom 8, 8 miliardy dolárov. V roku 2023 sa spoločnosti dokonca podarilo vygenerovať až 20 miliárd zisku, z čoho sa takmer 7 miliárd vrátilo akcionárom. Súčasné ocenenie vo výške 2 v pomere hodnoty spoločnosti k čistému zisku as 23% ročnou návratnosťou vlastného kapitálu je teda mimoriadne atraktívne aj napriek nepriaznivému výhľadu a potenciálnej hrozbe rýchleho nástupu elektromobilov.

Akcie Stellantis. Zdroj: xStation

Tomáš Cverna, analytik českej pobočky XTB

UnitedHealth (UNH.US)

UNH je najväčšia zdravotná poisťovňa v USA. Jej akcie sa od začiatku roka prepadli o takmer 10 %, a to hlavne kvôli tomu, že Bidenova administratíva sa snaží preniesť časť rastúcich nákladov v zdravotníctve na samotné poisťovne. Veľké problémy zavinili aj hackeri, ktorí vykonávali kybernetické útoky na lekárenskú divíziu UNH, a postihli tak stovky lekární po celom svete.

UnitedHealth je však svojou veľkosťou veľmi dobre postaveným hráčom na trhu a môže profitovať z rastúcich nákladov na zdravotníctvo. Spoločnosť navyše vypláca malú dividendu a okrem toho má dlhodobý program spätného odkupu akcií, ktorý pomáha zvyšovať hodnotu pre akcionárov v čase, keď sú akcie relatívne lacnejšie. Akcie sa teraz obchodujú pod päťročným priemerom P/E na úrovni 19,9.

Akcie UNH. Zdroj: xStation

VICI Properties (VICI.US)

VICI Properties je tzv. REIT (spoločnosť kótovaná na burze, ktorá získava finančné prostriedky na investície v realitnom sektore). VICI svojim nájomníkom prenajíma kasína v USA a najmä v Las Vegas, kde im patrí veľká časť hlavnej ulice známej ako Las Vegas Strip. Biznis model tejto spoločnosti je veľmi jednoduchý a tkvie v prenájme priestorov veľkým hráčom na trhu ako sú Caesars alebo MGM Resorts, ktoré majú s VICI uzavreté dlhodobé zmluvy.

Zhoršený sentiment v realitnom sektore tlačí na akcie VICI, ktoré sa prepadli od začiatku roka o necelých 15 %. Ukazovateľ ceny k prostriedkom z prevádzky (P/FFO), ktorý je v realitnom sektore ekvivalentom P/E, sa v prípade VICI pohybuje pod svojim dlhodobým priemerom okolo 10,5.

Akcie VICI.US. Zdroj: xStation

Pokiaľ aj vy chcete investovať do akcií a ETF, XTB ponúka investovanie do nich s 0 % poplatkami. Viac informácií nájdete na:

Investovať s XTB

Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcej výkonnosti. Každý, kto koná na základe týchto informácií, tak robí výlučne na vlastné riziko. Investovanie je rizikové. Investujte zodpovedne.

The post TOP prehliadané akcie podľa analytikov XTB appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

sk_SK